12
Sep
2021

25-ият София Филм Фест #ЕСЕН кани публиката на „финландски уикенд“ – 18 и 19 септември

Най-новият филм на Мика Каурисмаки „Една спокойна нощ“ ще бъде представен на 18 септември, от 20:30 часа в кино „Люмиер“, където на знаменития финландски режисьор ще бъде връчена Наградата на София на Столичната община. 

Тази филмова история е снимана през април 2020 година. „Всичките ми други проекти бяха поставени на пауза и решихме да направим този филм. Той не е точно за вируса, но действието се развива във времето на тази странна пандемия“, споделя режисьорът; снимките са в „Корона бар“ - едно от заведенията, които държат двамата с брат му Аки в Хелзинки. Мика Каурисмаки разчита на актьорския състав от „Тримата мъдреци“ и среща зрителите с трима не особено мъдри мъже, намерили убежище в култов бар. Премиерата на „Една спокойна нощ“ бе в конкурсната програма на международния филмов фестивал „Черни нощи“ в Талин, а неговият автор ще го представи лично пред българската публика!

* * *
На 19 септември, от 20:30 часа в кино „Люмиер“ зрителите ще имат шанса да се срещнат с още един специален фестивален гост – актрисата и сценарист Ева Путро от творческия екип на вдъхновяващия филм „Туве“, режисиран от Зайда Бергрот, посветен на художничката и писател Туве Янсон. Краят на Втората световна война носи за нея творческо вдъхновение. Стремежът към свобода на Туве е подложен на изпитание – любовта ѝ към театралната режисьорка Вивика Бандлер е силна и всепоглъщаща, но чувствата трябва да бъдат взаимни. Въпреки че концентрира усилията си върху живописта, един страничен проект – меланхолични и страшни приказки, които Туве разказва на децата в бомбоубежищата, заживява собствен живот. Именно това е началото на прочутите и обичани в цял свят муминтроли… Представянето на филма е в партньорство и с българските издатели на творбите на Туве Янсон - „Жанет 45“.

* * * 
Присъствието на финландските гости и ретроспективата на Мика Каурисмаки се реализират в партньорство с Финландската филмова фондация и Посолството на Финландия в България

* * * 
София Филм Фест се осъществява с подкрепата на Столична община 
и е част от Календара на културните събития на София. 
Основни съорганизатори и партньори са Министерството на културата, 
ИА „Национален филмов център“ и Програма „Творческа Европа МЕДИА“ 
на Европейския съюз.


Очакваме Ви на #КИНО * #25SofiaIFF