28
Sep
2020

Агнешка Холанд със специалния приз „ФИПРЕССИ 94 Платиниум“ на 24-тия София Филм Фест

На 1 октомври от 21.00 българско време ще се състои уникален разговор #online между Агнешка Холанд и полския киновед Барбара Холендер

Най-новият филм на прочутата режисьорка „Шарлатан“ ще бъде представен в София на специалната Гала прожекция на ФИПРЕССИ
3 октомври – 18:00 часа – Дом на киното

Разговорът между Агнешка ХОЛАНД и Барбара ХОЛЕНДЕР ще бъде излъчван в социалните мрежи и ще може да бъде проследен от всички почитатели на творчеството на полската режисьорка – не само в България, като част от програмата на 24-тия София Филм Фест, но и в целия свят. Специалната награда FIPRESCI 94 Platinum, която се връчва от международната федерация на филмовите критици на изтъкнати световни кинотворци, бе изпратена в дома на Агнешка Холанд в Полша, след като пандемичните условия не позволиха да я посрещнем като специален гост в София през 2020 година.

На Гала прожекцията на ФИПРЕССИ на 3 октомври в Дома на киното ще бъде представен най-новият филм на Агнешка ХОЛАНД „ШАРЛАТАН“. Историята е изключително впечатляваща, като в основата на сюжета са реални събития - един мъж с изключителни способности е принуден да се съобразява с реалността на тоталитаризма през 50-те години на ХХ век. Холанд отново се обръща към историята, за да припомня на поколенията грешките, през които е преминало човечеството, и изводите, които винаги пропускаме да направим… Сценарият на филма е дело на Марек Епщайн, а главните роли са поверени на Иван Троян, Йоаким Пол Асбок, Ян Влашак, Яна Квантикова и др.

Генералният секретар на ФИПРЕССИ Клаус Едер и директорът на София Филм Фест Стефан Китанов ще приветстват онлайн носителката на специалната награда на ФИПРЕССИ.

* * *

Агнешка Холанд е родена на 28 ноември 1948 година във Варшава. Завършва кинорежисура в прочутата филмова академия FAMU в Прага. Кариерата ù в киното започва с асистент-режисьорска позиция при Кшищоф Зануси; впоследствие Анджей Вайда става неин ментор. Холанд пише няколко сценария заедно с Вайда, които той заснемаБез упойка” (1978), „Дантон” (1983), „Корчак (1990). Нейните режисьорски творби се приемат с овации от публиката и специалистите на най-престижните международни филмови форуми – награда на ФИПРЕССИ за „Провинциални актьори” през 1979 в Кан, номинация за „Златна мечка” за „Треска. Историята на един снаряд” през 1981 в Берлин, номинация за „Златен лъв” за „Джули си отива у дома” през 2002 във Венеция. „Горчива реколта” е номиниран за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм през 1986, а „Партитурите на Бетовен” с Ед Харис е обявен за най-добър филм в Сан Себастиан през 2006 година. Агнешка Холанд е номинирана за „Оскар” за сценария си на „Европа, Европа (1990), както и за „Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм „В мрака(2012). От 2014 до декември 2019 Агнешка Холанд бе председател на борда на Европейската филмова академия. През 2017 тя получава Наградата на София за изключителния си принос в изкуството на киното, а през 2019 представи филма си „Мистър Джоунс“ като част от Фокус „Полша“ на 23-тия София Филм Фест.

Повече за творчеството на Агнешка ХОЛАНД може да научите от материала на Барбара Холендер > ТУК.

* * *

Специалната награда на ФИПРЕССИ „FIPRESCI 90 Platinum Award“ започва да се присъжда на бележити творци на световното кино през 2015 година – 90 години след основаването през 1925 година на Международната федерация на филмовите критици. Инициативата започва в Бари и първи носители на наградата са Маргарете фон Трота, Анджей Вайда, Алън Паркър, Еторе Скола, Жан-Жак Ано, Коста-Гаврас, Едгар Райц, Нани Морети. През 2016 година призът е връчен на Бела Тар, по време на гостуването му на 20-тия София Филм Фест; през 2017 година същата награда получава аржентинската режисьорка Лукреция Мартел в Лодз, както и сръбския режисьор Горан Паскалевич на София Филм Фест. Традицията е продължена и през 2018 – с прекрасните дами Сали Потър в Лодз и Илдико Енеди в София, както и през миналата година – Биле Аугуст получи приза на 23-тия София Филм Фест, а след промяната на името „FIPRESCI 94 Platinum Award“, той бе присъден и на мексиканския режисьор Артуро Рипщайн. 

* * *

#24SofiaIFF #Autumn #Есен 

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.