08
Feb
2021

Бразилска, швейцарска и малтийска истории са част от палитрата на Международния конкурс на 25-ия София Филм Фест

Представяме още три филма от Международния конкурс за първи и втори филм на предстоящия международен филмов фестивал София Филм Фест

Розовият облак“ („The Pink Cloud“) е дело на бразилската режисьорка Юли Жербасе. Историята е повлияна от настоящето, в което всички са задължени да се съобразяват с изискванията за изолация и внимателно общуване. Мъж и жена решават, че са открили сродната си душа, но облак, който носи смърт, надвисва над света. Неизбежната карантина води до повишаване на напрежението в отношенията между двамата, които трябва да преодолеят различията си, ако искат да спасят връзката си… Със своите късометражни филми Жербасе е участвала в програми на фестивалите в Торонто и Хавана. „Розовият облак“ имаше световна премиера в конкурсната програма в Сънданс, който приключи преди дни. Филмът получи много положителни критики и бе определен като „амбициозно стилен пълнометражен дебют“.

* * *
След мощния старт в секцията „Нови режисьори“ на 68-ия филмов фестивал в Сан Себастиан, през Сао Паоло и Цюрих, игралният дебют „Шпагат“ („Spagat“) на швейцарския режисьор Кристиан Йоханес Кох влиза в Международния конкурс за първи и втори филми в София. Творбата е своеобразен оригинален поглед към незаконната имиграция. „Това е изследвана тема от много швейцарски режисьори (в частност създатели на документални филми) напоследък, но филмът на Кох успява да достигне отвъд чистия факт, за да съчетае фантастиката и социалната реалност по завладяващ начин“, пише в ревюто си за „Шпагат“ Cineuropa.
Действието се развива в селски регион на Швейцария. Една дребна кражба на ученичката Уляна води до сериозни последици за нейната учителка Марина, бащата Артьом, с когото преподавателката ѝ има тайна връзка (в ролята е познатият от „Левиатан“ руски актьор Алексей Серебряков) и за всички около тях. Животът на Артьом и Уляна е разбит – те нямат разрешение за пребиваване там. Разкъсвана между лъжи, лоялност и страст, учителката решава да действа радикално.

* * *
Луцу“ („Luzzu“) е дебютният пълнометражен филм на Алекс Камилери, американски режисьор от малтийски произход, работил в близко сътрудничество с американския продуцент, сценарист и режисьор Рамин Бахрани. Той е продуцент на „Луцу“, в който главните роли са поверени на непрофесионални актьори. Филмът носи името на дървената лодка, собственост на малтийския рибар Йесмарк, който се справя трудно с препитанието на семейството си. За да осигури храна и лечение на новородения си син, Йесмарк е принуден да действа на черния пазар. Режисьорът прекарва години с рибарите, които са негови приятели, а впоследствие се превръщат и в актьори. Този филм е частица от реалността, пресъздадена с художествени средства, поразяваща със своята трогателна естественост. „Луцу“ участва с успех в конкурса в Сънданс’21 и бе отличен със специална награда на журито за актьорската игра на изпълнителя на главната роля Йесмарк Шиклуна.

Очакваме Ви на #КИНО * #25SofiaIFF