10
Nov
2021

Ден на европейското арт кино @ Дом на киното * 14 ноември

За шеста поредна година CICAE (Международната конфедерация на арт кината) в партньорство с Европа Синемас организират в стотици кина на Европа „Ден на европейското арт кино”

През 2021 година инициативата се реализира на 14 ноември – денят се превръща в празник, посветен на богатството и разнообразието на европейската филмова култура. С над 100 милиона посетители всяка година в Европа, арт кината играят изключително важна роля в популяризиране на културното многообразие и дават поле за изява на млади таланти.

През 2021 патрони и посланици на проекта са режисьорите Илдико Енеди (Унгария) и Хонас Труеба (Испания), както и актьорите-режисьори Валерия Голино (Италия) и Матю Амалрик (Франция).

*  *  *
На 14 ноември в Дома на киното, зрителите ще могат да видят специално подбрани заглавия; билети ще откриете ТУК.

В 17:30 часа каним всички на „ИСТОРИЯТА НА ЖЕНА МИ“ - най-новият филм на унгарската режисьорка Илдико ЕНЕДИ, носител на наградата ФИПРЕССИ Платиниум, която ѝ беше връчена по време на гостуването ѝ в София през 2018 година; през 2021 година Илдико Енеди е един от посланиците на „Деня на европейското арт кино“. Създаден по едноименния експериментален роман на Милан Фющ от 1942 година, филмът разказва за един облог на морски капитан, който заявява, че ще се ожени за първата жена, която влезе се в кафенето. Героите в историята се оказват в плен на коварен лабиринт от страст и ревност. Авторът се занимава с вътрешните трепети на външния свят, с познатите на всички ни сложности и абстракции на душата. Ролите във филма са поверени на Леа Сейду, Луи Гарел, Гийс Набер, Жасмин Тринка, Луна Ведлер, Серджо Рубини и др.

Българското предложение в „Деня на европейското арт кино“ е с начален час 15:00 - най-новият филм на Камен КАЛЕВФЕВРУАРИ“. Представен в Works in Progress на 17-ия София Мийтингс 2020, филмът получи заслужено признание – участие в официалната селекция на Кан 2020, а неговата първа среща с българската публика беше в Зала 1 на НДК като откриващ филм на юбилейния 25-и София Филм Фест през март. „Февруари“ е четвъртият пълнометражен филм на Камен Калев, един от най-талантливите и успешни режисьори на новото българско кино. Творбата е копродукция между България и Франция (Waterfront Film & Koro Films), а историята проследява живота на един човек – когато е 8-годишно момче, младеж на 18 години и вече като 82-годишен възрастен мъж. Пътят изглежда предопределен и монотонен – в родното място и извън него, в жега и в студ, ала по всяко време сякаш една невидима сила присъства в битието… Тя е част от нас и по тайнствен начин ни кара да продължаваме напред, към смъртта… Главната роля във „Февруари“ е поверена на Иван Налбантов. Филмът е финансиран с подкрепата на НФЦ и Евроимаж. След края на прожекцията е предвидена среща с творческия екип на филма.

В специалния „Ден на европейското арт кино“ в Дома на киното сме предвидили и прожекция на филма на Зайда БЕРГРОТТУВЕ“, посветена на легендарната създателка на Муминтролите – Туве Янсон – началото е в 13:00 часа. Разказът пренася зрителите в Хелзинки, в средата на миналия век. За художничката Туве Янсон краят на войната носи усещане за творческа и социална свобода. Модерно изкуство, луди партита и публична връзка с женен политик: нетрадиционният ѝ начин на живот се разминава със строгите идеали на баща ѝ, който е скулптор. Желанието за свобода на Туве е подложено на изпитание, когато тя се запознава с театралната режисьорка Вивика Бандлер. Любовта ѝ към Вивика е силна и всепоглъщаща, но Туве осъзнава, че чувствата, за които наистина копнее, трябва да са взаимни. Докато се бори с личните си проблеми, творческите ѝ начинания я отвеждат в друга посока. Въпреки че концентрира усилията си върху живописта, един страничен проект – меланхолични и страшни приказки, които разказва на децата в бомбоубежищата, заживява собствен живот. Така се раждат прочутите в цял свят Мумини…

Филмовият неделен ден приключва в 20:30 часа с предпремиерна прожекция на „ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПРОДАДЕ КОЖАТА СИ“ – номинираният за международен Оскар изключителен филм на тунизийската режисьорка Каутер Бен ХАНИЯ, който беше удостоен и с наградата за най-добър актьор на фестивала във Венеция 2020. Сам Али е млад, чувствителен и импулсивен сириец, който заминава за Ливан. За да може да пътува до Европа и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Превръщайки тялото си в престижно произведение на изкуството, Сам открива, че решението му означава всичко друго, но не и свобода. „Този проект е роден от срещата на два свята. Светът на съвременното изкуство, по-специално творчеството на белгийския художник Вим Делвой, и светът на политическите бежанци – особено тези от Сирия, битката им за документи за път и разрешителни за пребиваване. Запитах се: „Какво би станало, ако известен художник предложи на бежанец да стане негово произведение на изкуството, за да разреши той проблема си със свободата на придвижване?“, споделя Каутер Бен Хания.

Екипът на Дома на киното се съобразява с извънредната епидемична ситуация като се спазват всички задължителни мерки за ограничаване разпространението на COVID-19, част от които предоставяне на „зелен сертификат“ от страна на зрителите.

Денят на европейското арт кино” се организира от CICAE (Международната конфедерация на арт кината) в партньорство с Европа Синемас и с подкрепата на програма Творческа Европа МЕДИА.

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО – в Дома на КИНОТО!