28
Feb
2021

Децата и тяхната любов към киното – класът на Надежда Косева представя късометражни филми на 25-ия София Филм Фест

КИНОКЛАС е школа, в която гимназисти от цяла България преминават през различни етапи на обучение и създават свои лични игрални или документални филми. Учениците се запознават с историята и езика на киното, срещат се с кинопрофесионалисти. КИНОКЛАС се стреми да изгражда общност от любопитни и търсещи деца, които споделят страстта си към киното.

Школата е създадена през есента на 2018 година от Надежда Косева с първия КИНОКЛАС в Първа частна математическа гимназия, София. КИНОКЛАС ПЧМГ съществува вече трета поредна учебна година. Учениците създадоха игралния късометражен филм „Добри деца“ и девет документални есета, посветени на карантината през пролетта на 2020 година. 

През 2019 година в рамките на „София Филм Фест на брега“ се проведе и първият КИНОКЛАС Бургас с подкрепата на община Бургас. КИНОКЛАС Бургас и тази година работи с децата на града и през месец март предстои заснемането и представянето на откъси от игралния филм „Сцени от живота на една актриса“, сценарист и режисьор Иван Владимиров. От 2020 година, съвместно с „Артин Вижън Филм Академи“, КИНОКЛАС има свои ученици и във Варна. 

В момента е отворено кандидатстването за „КИНОКЛАС - София през погледа на нейните млади“, проект подкрепен от Столична програма „Култура“ и разработван в партньорството със София Филм Фест и онлайн платформата „Филмира“.

Постепенно нови творци и автори, приятели и колеги се приобщават към преподавателския екип на КИНОКЛАС и все повече деца от София, Бургас, Варна, Русе, Видин и Хасково се обучават в школата. 

Специалната програма на КИНОКЛАС ПЧМГ в рамките на 25-ия СФФ 2021 включва:

1. „Добри деца“- игрален, 10 мин, автори Никола Цачев, Марта Ханджиева, Ева Дамянова, Димитър Манов, Симеон Дойчинов, Йоан Недков, Ива Камбитова, Йоанна Матева, Борис Балтов, Димитър Иванов, Меглена Манчева, Александра Симеонова, Ема Христова, Елизабет Мкртчян, Вероника Аспарухова
2. „Камбани“ - документален, 7 мин, реж. Никола Цачев
3. „2020“ - документален, 7 мин, реж. Борис Балтов
4. „Карантината“ - документален, 4 мин, реж. Ива Камбитова
5. „Цветно“ - документален, 7 мин, реж. Меглена Манчева
6. „Сън“ - документален, 5 мин, реж. Симеон Дойчинов
7. „Началото“ - документален, 9 мин, реж. Димитър Иванов 
8. „Генерал“ - документален, 3 мин, реж. Ева Хазърбасанова
9. „Приятелство“ - документален, 8 мин, реж. Вероника Аспарухова, Елизабет Мкртчян

Преподаватели на младите почитатели на седмото изкуство са режисьорката Надежда Косева, операторът Кирил Проданов, художничката Ивелина Минева, актрисата Мартина Апостолова, звукорежисьорът Момчил Божков, режисьорката Стефани Райчева.

Представянето и ПРОЖЕКЦИЯТА на късометражните творби е на 13 март, събота – 14:30 часа, в Дома на киното! Не пропускайте!


Очакваме Ви на #КИНО * #25SofiaIFF