21
Dec
2020

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ #онлайн

„ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ“ е дискусионна програма на Дома на киното, пренесена в онлайн пространството на новата платформа ФИЛМИРА.

Ученици и студенти имат възможност да гледат и анализират с филмови експерти ключови творби на европейското и независимото кино, свободно и онлайн, в условията на продължаващи пандемични ограничения за киносалоните

Българското кино е представено от документалния филм на Мария НиколоваЛуцифер“ за едноименната картина на немския художник Франц фон Щук – едно от най-ценните произведения на изкуството, притежавани от българската държава, изложено в Националната галерия. Хумористична анимация, дело на Сотир Гелев, пренася публиката в ателието на художника, където цар Фердинанд е купил картината.

Нежно създание“ е един от най-новите игрални филми на изключителния украински майстор-режисьор Сергей Лозница, копродукция между Франция, Германия, Холандия и Литва. Историята проследява една жена, която получава обратно колета, изпратила до съпруга си в затвора. Объркана и притеснена, тя решава да отиде на посещение в далечна Русия, а там попада в тежка битка с унижението и насилието, очаква я абсурден сблъсък с непревземаема крепост.

Маестро: В търсене на последната музика“ е удивителен документален филм на режисьора Александър Валенти, посветен на Франческо Лоторо, професионален пианист, който обикаля Европа, за да търси и записва музика, композирана тайно в лагерите на Втората световна война. С помощта на съпругата си и шепа приятели, той архивира над 4000 партитури, включително симфонии, опери, народни песни, църковна музика, както и суинг и циганска музика. От Прага до Краков, от Рим до Париж, това е една истинска надпревара със забравата, в която всяка нота звучи като предизвикателство към потисника.

Граница“ е впечатляващ филм на иранеца Али Абаси, който от десетилетия живее и твори в Дания. Тази история по сценарий на Йон Айвиде Линдквист, Абаси и Изабела Екльоф, получи признанието на журито в конкурсната програма „Особен поглед“ в Кан 2018 с наградата за най-добър режисьор. Граничната полицайка Тина е известна с изключителното си обоняние. Тя надушва вината у всеки, който крие нещо. Но когато съмнително изглеждащият Воре минава покрай нея, способностите ѝ са подложени на изпитание. Тина надушва, че Воре крие нещо, но не може да определи какво е то и започва да усеща, че този мъж я привлича. Развивайки специална връзка с Воре и разкривайки неговата истинска същност, тя осъзнава и истината за самата себе си. „Граница“ е истинска провокация, която заслужава зрителското внимание.

Заключителният филм в селекцията на „Европейско кино за учащи“ 2020, който ще може да бъде видян #онлайн, е дебютната творба на родения в Мали режисьор Ладж Ли, който удиви киноспециалистите с „Клетниците 2019“. Филмът бе номиниран за международен „Оскар“, за чуждоезичен „Златен глобус“ и има 19 награди и над 50 номинации от филмови форуми в цял свят. Действието на филма започва в Монфермей – същото парижко предградие, където се развива част от действието на романа на Виктор Юго за отхвърлените от обществото. Век и половина по-късно, Ли оплита нишки на великия писател в своя модерен поглед към революцията срещу една прогнила система.

Платформата за SVOD услуги ФИЛМИРА предлага на публиката български игрални, документални, късометражни и анимационни филми и сериали срещу месечен или годишен абонамент. Филмите са достъпни за зрители от България, включително и за глухи хора. Мисията на ФИЛМИРА е българските зрители да имат достъп до българско кино, а българските кинотворци да имат достъп до своите зрители. Тяхната цел е с времето да обособят най-богатия дигитален дом за българско кино, като се стартира с база от 100 филма и ще се предлагат минимум по две дигитални премиери седмично, с възможност за много допълнителни филмови преживявания. „Европейско кино за учащи“ е едно от тях.

В духа на адаптивното образование, традиционните дискусии за всеки филм ще се провеждат #онлайн в периода от 26 до 30 декември. Очаквайте вълнуващи срещи с някои от авторите на филмите, със специалисти в различни области, но най-вече с хора, които обичат киното и го съотнасят към действителния живот. Следете програмата на нашите живи излъчванияв социалните мрежи и се включете в разговори за всеки филм. Без тях, бихме били просто кино!

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИе инициатива на Арт Фест и Дома на киното, реализирана с подкрепата на Програма „КУЛТУРА” на Столична община. Повече информация ще откриете на students.siff.bg и във фейсбук страницата на „София Филм Фест за учащи”.