10
Nov
2020

Големият победител на 24-ия София Филм Фест – „Сестра“ на Светла Цоцоркова ще има специална прожекция в Дома на киното на 14 ноември | събота | 18.00

В смутните времена на съмнение и съмнения, Домът на киното продължава да изпълнява своята мисия: да бъде дом на качественото кино и неговите зрители. С удоволствие Ви каним на извънредната прожекция на филма „Сестра“ на Светла Цоцоркова. Тя ще бъде последвана от среща с екипа и възможността да получим отговори на нашите въпроси.

Сестра“ е вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова след носителя на много престижни международни отличия „Жажда“. Филмът има завидна фестивална съдба дори в сравнение с дебютния й филм. Световната премиера е на фестивала в Сан Себастиан, в програмата „Нови режисьори”. Там филмът е отличен със специален диплом. Веднага след наградата „Сестра“ е купен за разпространение в Китай и Франция. Филмът получава приза за операторско майсторство на фестивала „Златна роза“ във Варна за работата на Веселин Христов, наградата на младежкото жури на ФИПРЕССИ на фестивала във Варшава, голямата награда в Скопие на фестивала Cinedays, голямата награда за най-добър филм на фестивала в Котбус – Германия, специалната награда на журито в Клуж. „Сестра“ е представян и на фестивалите в Лондон, Минск, Солун, Гьотеборг, Шанхай.

В самия край на октомври, на 8-мия филмов фестивал Босфора творбата на Светла Цоцоркова получи приза на Най-добър филм в Международния конкурс, като Моника Найденова и Асен Блатечки бяха отличени с наградите за най-добра актриса и актьор, а филмът бе закупен от турската телевизия. Само преди няколко дни, на 21-вия филмов фестивал на европейското кино в Лече, Италия, „Сестра“ беше удостоена със Специална награда на журито.

На 24-тия София Филм Фест творбата спечели Голямата награда „София – Град на киното“ за най-добър филм в международния конкурс.

Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството, за малките уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство, и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора – теми, които са познати на всеки от нас“, пише списание Variety.

Вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова е доказателство за нейните талант и способности да пресъздава отношения между членовете на едно семейство, обусловени от средата, в която живеят“, е коментарът в Cineuropa.

Главната роля в „Сестра“ е поверена на Моника Найденова, откритие на Светла Цоцоркова от първия й филм „Жажда“. В останалите роли са Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев, Иван Савов и Александър Бенев. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма.

Творбата започва пътя си като проект на София Мийтингс, подкрепен и от фестивалите в Арас (Франция), Солун (Гърция), Хонконг (Китай).

СЕСТРА“ е копродукция на „Омега филмс“, „Фронт филм“ и филмовия фонд в Доха – Катар.

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!