04
Mar
2021

10 световни режисьори и техни филми в специалната рубрика „10“ | Част 2


Втората част от „СФФ 10“ включва творби на
Джафар Панахи, Милчо Манчевски, Джим Джармуш,
Мохсен Махмалбаф и Кристи Пую

По случай юбилея на фестивала имаме удоволствието да представим с филм 10 изключителни режисьори. Някои от творбите са дигитално възстановени и могат да бъдат видени единствено в киносалоните и програмата на 25-ия София Филм Фест! Втората част на „СФФ 10“ включва филми на Джафар Панахи, Милчо Манчевски, Джим Джармуш, Мохсен Махмалбаф и Кристи Пую.

Големият ирански режисьор Джафар Панахи ще получи Наградата на София на Столична община именно в през тази, юбилейна за СФФ година. Той е един от най-значимите творци на „новата вълна“ в иранското кино. След конфликт с иранското правителство, развил се в продължение на няколко години във връзка със съдържанието на филмите му, „Кръгът“ (2000) и „Пурпурно злато“ (2003) са забранени, а през 2010 иранските власти арестуват Панахи, обвиняват го в пропаганда срещу властта и го осъждат на шест години затвор, като му налагат 20-годишна забрана да прави филми, да дава интервюта и да напуска страната. Но политическата реалност не може да спре творческия му дух. Филмът му „3 лица“, подобно на „Спусната завеса“ и „Такси“, получили овации на премиерите си в Берлин и по целия свят, е реализиран в условията на забрана да прави кино. Разказът в „3 лица” се движи на границата между реалността и фикцията като се фокусира върху една необикновена история, развиваща се в пътуване из иранските села. Заснет от ръка, филмът представя на зрителите три жени – актриси, намиращи се в различен етап от своята кариера.

* * * 
В самия край на ХХ век световно известният македонски режисьор Милчо Манчевски, добър приятел на София Филм Фест, представи лично в София  своя шедьовър „Преди дъжда“. През годините българската публика се е срещала с всички филми на режисьора, повечето от тях представяни лично от него като гост на фестивала. Есенното издание на 24-ия СФФ през 2020 година беше открито с българската премиера на най-новия му филм „Върба“, а през март 2021 година младите поколения ще имат възможност да видят на голям екран дигитално възстановения „Преди дъжда“ – номиниран за чуждоезичен „Оскар“, удостоен с 11 награди от фестивала във Венеция 1994 година, сред които „Златен лъв“ за най-добър филм. Творбата е своеобразна мозайка от човешки съдби, които по непредвидим начин се преплитат и създават образ на реалността, а личното щастие неизбежно зависи от пътя, по който поемаш… 

* * * 
Джим Джармуш е една от безспорните легенди в света на американското независимо кино. В програмата на СФФ през 2009 година беше включена пълна ретроспектива на режисьора, в пандемичната 2020 имахме възможност да видим последния му филм „Мъртвите не умират“, а през март българската публика ще си припомни още една от неговите култови творби, чиято премиера е в програмата на Кан - „Извън закона“, с участието на Том Уейтс, Роберто Бенини и Джон Лури. Историята проследява двама симпатяги неудачници, които се запознават в затвора в Ню Орлиънс. Към тях се присъединява Роберто, чийто лош английски и спомени от стари филми едновременно ги дразнят и забавляват. Накрая обаче именно този сладкодумен, оптимистично настроен дребен човек отвежда двамината самопровъзгласили се за яки типове към свободата…

* * * 
Един от най-популярните и влиятелни ирански режисьори Мохсен Махмалбаф е представян в програмата на СФФ с ретроспектива през 2002 година, а в юбилейната фестивална селекция попада една от най-значимите му творби - „Кандахар“, номиниран за „Златна палма“ в началото на века. Филмът разказва историята на млада журналистка, родена в Афганистан и избягала в Канада по време на гражданската война с талибаните. Години по-късно нейната сестра изпраща писмо, в което обявява решението си да се самоубие при следващото слънчево затъмнение. Нафас има само три дни, за да успее да се вмъкне в страната и да стигне до град Кандахар, за да я спре. Забулвайки се с плътна бурка, за да влезе в Афганистан, тя изживява лично задушаващата липса на свобода, на която са подложени афганистанските жени.

* * * 
Кристи Пую е изключителен сценарист и режисьор, основоположник на Румънската „нова вълна“ в киното и през 2021 година ще бъде един от носителите на специалната Награда ФИПРЕССИ 96 Платиниум, присъждана от Международната федерация на филмовите критици. Неговият най-нов филм „Имението“ (2020) ще бъде показан на есенното специално издание 25-ия София Филм Фест. Историята пресъздава философски дискусии от началото на ХХ век между петима аристократични герои, които прекарват коледните празници в едно отдалечено селско имение. В основата на филма е утопично-философският текст на руския мислител Владимир Соловьов „Три диалога за войната, прогреса и края на историята“, написан малко преди смъртта му през 1900 година.

* * * 
Една от мисиите на София Филм Фест през изминалите 25 години бе да представя на българската публика емблематични автори на световното кино, както и изгряващи таланти, които през годините се утвърдиха като едни от водещите режисьори на авторското кино. Част от тях сме представяли с ретроспективи, а развитието на навлизащите на международната киносцена сме следили регулярно, включвайки техните филми в програмите на фестивала.

София Филм Фест се осъществява с подкрепата на Столична община.

Основни съорганизатори и партньори са Министерството на културата, ИА „Национален филмов център“ и Програма „Творческа Европа МЕДИА“ на Европейския съюз.

Очакваме Ви на #КИНО * #25SofiaIFF