31
Aug
2021

Бразилската режисьорка Юли Жербасе пристига в България, за да получи Голямата награда „София – Град на киното“ на 25-ия София Филм Фест

Международното жури на 25-ия София Филм Фест с председател Тео Ушев присъди Голямата награда „София – Град на киното“ на бразилския филм „Розовият облак“. Авторът на филма Юли Жербасе ще бъде специален гост на есенното издание на София Филм Фест и ще получи лично престижната награда преди ексклузивната прожекция на филма ѝ на 17.09. в Кино „Люмиер“.

Юли Жербасе започва да се занимава с режисура на 20-годишна възраст. Творбите ѝ се отличават със силни диалози и изследване на вътрешните конфликти. Сценарист и режисьор е на шест късометражни филма, участвали на кинофестивалите в Торонто и Хавана. „Розовият облак“ („The Pink Cloud“) е нейният пълнометражен дебют – когато през 2017 година тя пише този научно-фантастичен трилър, Жербасе не може да предположи колко актуална ще се окаже темата, особено в реалността, която е част от ежедневието ни днес.

Разказът е за мъж и жена, които решават, че са открили сродната си душа, но един смъртоносен облак надвисва над света. Неизбежната карантина води до повишаване на напрежението в отношенията между двамата, които трябва да преодолеят различията си, ако искат да спасят връзката си… „Розовият облак“ имаше световната си премиера в конкурсната програма в Сънданс в началото на 2021 година. Филмът получи много положителни оценки от международната филмова критика и бе определен като „амбициозно стилен пълнометражен дебют“.

„Още от момента, в който започнах да пиша тази история, чувствах, че съм изключително привързана към главните герои, - споделя Жербасе в интервю пред „Metal Magazine“. - Интересното е, че след като пандемията се случи в реалността, аз започнах и да се чувствам като тях – в някои от дните бях оптимист и си правех списъци с нещата, за които съм благодарна, в други дни усещах, че не мога да издържам повече тази ситуация… Хора, които са гледали филма, са ми казвали, че им е подействал терапевтично. Надявам се да помогне на хората да осмислят емоциите си в този труден период, в който се намираме всички. Това не беше първоначалната идея на историята, която се роди през 2017 година, но ако може да е от полза – това е прекрасно!“

* * * 
София Филм Фест се осъществява с подкрепата на Столична община 
и е част от Календара на културните събития на София. 
Основни съорганизатори и партньори са Министерството на културата, 
ИА „Национален филмов център“ и Програма „Творческа Европа МЕДИА“ 
на Европейския съюз.

Очакваме Ви на #КИНО * #25SofiaIFF