07
Sep
2021

Кристи ПУЮ ще получи наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум на 25-ия София Филм Фест

Световноизвестният режисьор ще представи лично последния си филм „Имението“

Творчеството на  румънския сценарист и режисьор Кристи Пую е една от причините светът на киното да обърне поглед към страната му – той е основоположник на прочутата румънска „нова вълна“. Kристи Пую е роден в Букурещ през 1967 година, учи рисуване във Висшето училище по визуални изкуства в Женева. След завръщането си в Румъния, той продължава да рисува, като снима и първия си пълнометражен филм – „Стока и мангизи“ („Stuff and Dough“, 2001), последван от „Цигари и кафе“ („Cigarettes and Coffee“), отличен със „Златна мечка“ за късометражен филм на Берлинале 2004. 

Представен като проект на София Мийтингс през 2004 година, „Смъртта на господин Лазареску“ („The Death of Mr. Lazarescu“, 2005) има своята премиера в Кан и получава голямата награда на конкурсната програма „Особен поглед”, както и шест награди от фестивала в Трансилвания, специални награди от Чикаго, Копенхаген и десетки други отличия. Именно това е творбата, превърнала се в символ на новото румънско кино.

Българските зрители познават Кристи Пую и от филмите му „Аврора“ („Aurora“, 2010) и „Сиераневада“ („Sieranevada“, 2016), представяни с голям успех на предишни издания на София Филм Фест. Режисьорът беше председател на Международното жури на 21-вия СФФ през 2017 година. Неговият най-нов филм „Имението“ („Manor House“, 2020) ще бъде показан в есенното издание на 25-ия София Филм Фест. 

Историята пресъздава философски дискусии от началото на ХХ век между петима аристократични герои, които прекарват коледните празници в едно отдалечено селско имение. В основата на филма е утопично-философският текст на руския мислител Владимир Соловьов „Три диалога за войната, прогреса и края на историята“, написан малко преди смъртта му през 1900 година.

„Киното е инструмент за изследване на реалността, за изследване на живота. Но възниква още един важен въпрос: защо съществуват игралните филми? Всъщност измислените истории идват от съзнанието ни. Те се превръщат в доказателства за определен начин на мислене, за поглед към света. Камерата не се движи случайно, тя има цел. Киното, художествените филми могат да бъдат своеобразно антропологично средство за наблюдение – на света, който е извън нас, и на света, който съществува в главите ни,“ – споделя Кристи Пую.

* * * 
В продължение на шест години в програмата на София Филм Фест имаме удоволствието и привилегията да бъде връчвана специалната Награда ФИПРЕССИ 90 Платиниум, която се присъжда от Международната федерация на филмовите критици. В пред-пандемичните години тя бе представяна лично от Клаус Едер, генерален секретар на организацията, и нейни носители в София са Бела Тар, Горан Паскалевич, Илдико Енеди, Биле Аугуст, Агнешка Холанд. През март 2021 година този приз беше изпратен на легендарния Тери Гилиъм, който имаше специален онлайн мастерклас, предаван директно в залата на Дома на киното, на сайта на ФИПРЕССИ и в социалните мрежи на София Филм Фест. През септември 2021 година ще посрещнем в София Кристи Пую, който лично ще получи наградата и ще проведе мастерклас на територията на Дома на киното. 

ОЧАКВАЙТЕ гостуването на Кристи Пую в София 
на 18 и 19 септември 2021 година!

* * * 
София Филм Фест се осъществява с подкрепата на Столична община 
и е част от Календара на културните събития на София. 

Основни съорганизатори и партньори са Министерството на културата, 
ИА „Национален филмов център“ и Програма „Творческа Европа МЕДИА“ 
на Европейския съюз.

Визитата на Кристи Пую и представянето на „Имението“ се организират
в партньорство с Посолството на Румъния в Република България 
и Румънския културен институт.


Очакваме Ви на #КИНО * #25SofiaIFF