21
Aug
2021

Лех Ковалски ще получи Специалната награда на юбилейния 25-и София Филм Фест

Американският режисьор ще представи
лично своя уникален пънк-хит „D.O.A.”

Лех Ковалски е буквално първият гост на София Филм Фест – посрещаме го в за първи път през 1997 година, когато „Купонът на годината“ носи все още името „Мюзик Филм Фест“. 25 години по-късно той е председател на журито на Международния документален конкурс и по време на есенното издание през септември 2021 ще получи Специална награда на юбилейния София Филм Фест за своя принос към изкуството на киното. 

Ковалски е американски филмов режисьор и оператор от полски произход, роден е в Лондон през 1951 година. Най-знаковият му филм е документалният „D.O.A.“ (1980), който пресъздава процъфтяващата пънк сцена във Великобритания в края на 70-те години и включва кадри от неуспешното американско турне на Sex Pistols от 1978 година. Негови са също филмите „История на един наркоман“ (1985) с участието на Джон Спейсли и „Роден да губи: Последният рокендрол филм“  (1999) – култов филм за Джони Тъндърс от „Ню Йорк Долс“. Чрез огромно количество архивни кадри и документални материали Ковалски разкрива живота на ъндърграунд поколението. Режисьорът е автор и на филма „Hey! Is Dee Dee Home?“ (2002), за басиста на легендарните „Ramones“ и неговата борба с пристрастяването към хероина. Във филмографията му са още забележителни документални творби като „На изток от рая“ (2005) и „Плащам ти за историята“ (2017). 

Освен „D.O.A.“, в програмата на 25-ия София Филм Фест #ЕСЕН зрителите ще могат да видят последните два филма на Ковалски – „Разбий го на парчета“ (2019) и „Това също е Париж“ (2020), представени лично от своя автор. Световната премиера на „Разбий го на парчета“ е в „Петнайседневката на режисьорите“ в Кан, а сюжетът проследява борбата на френски автомобилни работници, които се стремят да запазят работата си, преди компанията им да бъде ликвидирана. 

* * * 
София Филм Фест се осъществява с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София. 
Основни съорганизатори и партньори са Министерството на културата, 
ИА „Национален филмов център“ и Програма „Творческа Европа МЕДИА“ 
на Европейския съюз.

Партньори за визитата на Ковалски и представянето на филмите му са още Посолството на САЩ и Френския културен институт в София.

Очакваме Ви на #КИНО * #25SofiaIFF