24
Feb
2021

Легендарни „25“ на 25-ия София Филм Фест | Част 1

Светила на световното кино, носители на Наградата на София, ще представят лично своите филми

Първата част от „СФФ 25“ включва филми на Питър Грийнауей, Кшищоф Зануси, Никита Михалков, Биле Аугуст, Данис Танович, Агнешка Холанд, Нури Билге Джейлан и Тони Палмър

Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство e съвместна инициатива на Столична община и Международния филмов фестивал София Филм Фест. Тя се връчва за първи път през 2005 година от кмета на София, под чийто патронаж се провежда фестивалът. До днес 56 личности от световното и българското кино са удостоени с тази престижна награда. Плакетът е дело на прочутия български скулптор Георги Чапкънов – Чапа и представлява образ на неговата статуя на Света София, която украсява центъра на нашата столица.

По случай юбилея представяме 25 изключителни кинотворци, които са получили лично Наградата на София на издания на София Филм Фест през изминалите 25 години. Присъствието на такива светила на световното кино на фестивала е една от причините София да бъде обявен за един от Творческите градове на киното на ЮНЕСКО. Повечето филми в тази юбилейна програма ще бъдат представени лично от техните автори с уникални видео-обръщения, които могат да се гледат единствено в киносалоните. Част от филмите са дигитално възстановени и могат да бъдат видени само в кината и програмата на 25-тия София Филм Фест!

Питър Грийнауей е ПЪРВИЯТ носител на Наградата на София през 2005 година, представяме го с „Айзенщайн в Мексико“.
Премиерата на филма е в програмата на Берлинале 2015, а разказът е за легендарното пътешествие на прочутия съветски режисьор Сергей Айзенщайн до Мексико. Грийнауей изследва ума на един творчески гений, изправен пред желанията и страховете на любовта, секса и смъртта, в рамките на десет страстни дни, които му помагат да оформи останалата част от кариерата си и да се превърне в един от великите майстори на седмото изкуство.

Кшищоф Зануси представяме с дигитално възстановения „Животът като смъртоносна болест, предавана по полов път“.
Филмът е носител на голямата награда на филмовия фестивал в Москва „Златен Свети Георги“ 2000, както и на всички важни филмови отличия в Полша през същата година. Сюжетът се фокусира върху лекар, който след сблъсъка си с неизлечима болест преосмисля живота си. Пред лицето на неизбежната смърт той започва да си задава въпроси за убежденията, които е следвал винаги, и с чувството на фаталистка освободеност започва да експериментира както със своя, така и с чуждия живот.

Никита Михалков представяме с дигитално възстановения „Незавършена пиеса за механично пиано“.
Филмът е носител на голямата награда от Сан Себастиан през 1977 година и е една от емблематичните творби в творчеството на Михалков. Разказът отвежда зрителите в зората на ХХ-и век. Семейство и приятели се събират в провинциалното имение на генералската вдовица Анна Петровна. Сред салонните игри и празните приказки за правата на жените и възможностите на селяните, двама от гостите възраждат любовта си и пред тях стои въпросът дали да афишират връзката си, да изоставят семействата си и да избягат, за да преследват изгубените мечти? Филмът е смятан за една от най-успешните киноинтерпретации на творчеството на Чехов.

Биле Аугуст представяме с дигитално възстановения „Пеле завоевателя“.
Този филм на легендарния датски режисьор е носител на „Златна палма“ от Кан 1988, „Оскар“ и „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм. Режисьорът разказва историята на възрастен овдовял фермер, който бяга от бедна Швеция към датския остров Борнхолм в Балтийско море. Той и малкия му син Пеле са наети в голяма ферма в Дания, където са третирани като най-низши същества, но силната им привързаност ги крепи през изключително тежката година.

Данис Танович представяме с „Цирк Колумбия“.
В началото на 90-те години на ХХ век героят на Мики Манойлович се завръща в родния си град след години изгнаничество в Германия. Данис Танович разказва една история за любов, човешки грешки и прошка, а за фон служи политическата реалност: улисани във всекидневните си грижи, местните жители не забелязват назрелия политически конфликт. Хърватия се е отцепила и хората в Югославия трябва да изберат на чия страна са, докато сърбите бомбардират Дубровник. 

Агнешка Холанд представяме с най-новия й филм „Шарлатан“, включен в шортлиста за международен Оскар 2021.
Историята, развиваща се на фона на тоталитаризма през 50-те години,  проследява съдбата на един човек, надарен с необикновени възможности. Филмът е вдъхновен от живота на лечителя Ян Миколашек, който използва уменията си, за да лекува хората. Сред високопоставените му пациенти е и президентът на Чехословакия Антонин Запотоцки. След като Запотоцки умира, Миколашек е арестуван от комунистическия режим и върху него се стоварват жестоки обвинения.

Нури Билге Джейлан представяме със „Зимен сън“.
Режисьорът е един от „любимците“ на фестивала в Кан, но именно със „Зимен сън“ печели най-високото отличие – „Златна палма“, както и наградата на ФИПРЕССИ. Действието се развива сред живописния зимен пейзаж в малко селце на Кападокия. Както всички останали в селото, местната знаменитост Айдън, актьор и собственик на малък хотел, има доста свободно време. Чрез няколко невероятни епизода, прекрасно написани и изпълнени, зрителят става свидетел на отношенията на Айдън с жена му, наскоро разведената му сестра и местно семейство, негови наематели. Филмовият разказ е брилянтна работа на умел разказвач и изкусен познавач на човешката душа…

Тони Палмър представяме с „Вангелис и пътуването до Итака“.
Изключителен приятел на България и София Филм Фест, британският режисьор Тони Палмър е и всепризнат майстор на филми, посветени на музиката и нейните създатели. Вангелис е композитор на електронна, амбиънт, джаз, поп-рок и оркестрова музика, познат най-вече с отличената с награда „Оскар“ музика към филма „Огнените колесници“, както и с музиката към филмите „Антарктика“, „Блейд Рънър“, „1942: Завладяването на рая“, „Александър“. 

Очакваме Ви на #КИНО * #25SofiaIFF