02
Mar
2021

Легендарни „25“ на 25-ия София Филм Фест | Част 2Светила на световното кино, носители на Наградата
на София, ще представят лично своите филми

Втората част от „СФФ 25“ включва филми на
Тери Джоунс, Тери Гилиъм, Фолкер Шльондорф,
Горан Паскалевич, Хю Хъдсън, Тед Кочев,
Вим Вендерс и Роман Балаян


По случай юбилея на фестивала представяме 25 изключителни кинотворци, които са получили лично Наградата на София на Столичната община на издания на София Филм Фест през изминалите 25 години. Присъствието на такива светила на световното кино на фестивала е една от причините София да бъде обявен за един от Творческите градове на киното на ЮНЕСКО. Повечето филми в тази юбилейна програма ще бъдат представени лично от техните автори с уникални видео-обръщения, които могат да се гледат единствено в киносалоните. Част от филмите са дигитално възстановени и могат да бъдат видени само в кината и програмата на 25-тия София Филм Фест!

* * * 
Тери Джоунс е един от големите приятели на София Филм Фест, чиято непрежалима загуба покруси света на киното през 2020 година и пречупи още една брънка от легендарната британска група творци, прочутите „Монти Пайтън“. София Филм Фест е имал честта и привилегията да посрещне като специални гости в различни години Майкъл Пейлин и Тери Гилиъм, а Тери Джоунс е гостувал у нас не един или два, а три пъти в новата история на Дома на киното и София Филм Фест. Съвсем закономерно е да го представим пред публиката през 2021 година с „Животът на Брайън според Монти Пайтън“ – емблематична творба, превърнала се в канон за тази специална „класическа британска сатира с комедийни елементи“. Като във всяко грандиозно произведение от жанра, „Монти Пайтън” не само нападат и хулят обекта на сатирата си - фанатизма и лицемерието на институционализираната религия и политика - по неповторимия си начин, но предлагат и алтернатива: бъди индивидуалност, мисли със собствената си глава, не се оставяй другите да те водят… Филмът ще бъде представен със специално видео от изключителния актьор и сценарист Майкъл Пейлин.

Още един легендарен член на „Монти Пайтън“ ще участва активно в празника 25-и София Филм Фест. Тери Гилиъм ще получи наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум, присъдена му от Международната федерация на филмовите критици, и ще изнесе специален мастерклас, модериран от водещия британски кинокритик Дерек Малкълм – това ще се случи на 13 март и събитието ще бъде предавано директно в социалните мрежи и на сайтовете на фестивала и ФИПРЕССИ. Така първата събота на фестивала – 13 март – е посветена на творчеството на двамата велики Тери с участието и на не по-малко великия Майкъл: майсторският клас започва непосредствено след прожекцията на „Животът на Брайън според Монти Пайтън“, а веднага след края на живата връзка с Лондон, публиката в Дома на киното ще има възможност да види на голям екран забележителната класика на Тери Гилиъм „Бразилия“.

Майсторът-разказвач Фолкер Шльондорф представяме с дигитално възстановено копие на „Тенекиеният барабан“. 
Легендарната творба е носител на „Златна палма“ в Кан 1979, на Оскар за чуждоезичен филм и ще бъде показан през март в неговата режисьорска версия. Малкият Оскар получава своя дълго чакан подарък – тенекиен барабан и взема решение, което променя следващите 18 години от живота му. Виждайки двуличното поведение на своето немско-полско семейство, Оскар решава да спре да расте – дните отминават, а Оскар остава недокоснат от времето. Вечно със своя барабан, той безмилостно го бие винаги когато нещо го ядоса...

Горан Паскалевич представяме с „Въпреки мъглата“. 
Сръбският режисьор и приятел на фестивала трябваше лично да представи последния си филм в програмата на 24-ия София Филм Фест – прожекциите през 2021 са в негова памет, след като пътят му в нашия свят бе прекъснат от съдбата преди половин година. Творбата му е посветена на световния проблем с емиграцията - според Интерпол над десет хиляди непълнолетни бежанци без родителска грижа скитат из пътищата на Европа. Половината от тях се намират в Италия. Разказът запознава публиката с Мохамед - момче, което намира подслон при семейство, загубило детето си. Новите му родители започват да се сблъскват със съпротива както от околните, така и от страна на собствените си роднини, които не приемат решението им да задържат момчето. Това е история от настоящето в нашия свят, който все повече потъва в ксенофобската мъгла.

Хю Хъдсън представяме с „Огнените колесници“.
Филмът, получил четири награди „Оскар“, три награди „БАФТА“, „Златен глобус“ за 1982 година и актьорски приз от Кан 1981, е емблематичен разказ за истинската история на Ерик Лидъл и Харълд Ейбрахамс, които надмогват личните си проблеми и се надпреварват за златен олимпийски медал през 1924 г. съответно за Великобритания и Шотландия. Дълбоко религиозният Лидъл застава на старта, въпреки че той се пада в неделя, а евреинът Ейбрахамс трябва да се изправи срещу антисемитизма. Прожекциите са посветени на паметта на актьора и приятел на България Бен Крос.

Тед Кочев представяме с епохалния „Рамбо: Първа кръв“. 
Филмът с участието на Силвестър Сталоун се сдобива с култов статус в последните 40 години. Джон Дж. Рамбо е бивш войник от Специалните части на САЩ, преследван от спомена за събитията във Виетнам. Когато идва във Вашингтон, за да види свой приятел, между него и местен шериф назрява сериозен конфликт.  Рамбо попада в затвора, успява да избяга от там, но в гонитбата с представителите на закона трябва да се намеси един полковник, командващ офицер на Рамбо, за да спаси и него, и управлението на шерифа, преди нещата да са излезли извън контрол. 

Вим Вендерс представяме с „Алис в градовете“.
Един от легендарните световни творци на киното е изключителен приятел на София Филм Фест и България, като през годините е гостувал у нас няколко пъти. Неговите творби неизменно присъстват в различни програми на фестивала, в опит да предадем мъдростта и изключителния финес, с които се отличават филмите му, на няколко поколения киномани. В рубриката „СФФ 25“ Вендерс е представен с дигитално възстановено копие на един от първите му филми от 70-те години на ХХ век. В него немски журналист изпада в творческа криза и решава да се завърне в Германия; докато се опитва да резервира полет, се запознава с германка и нейната деветгодишна дъщеря, които също търсят самолетни билети. Покрай общите грижи тримата стават приятели и майката моли писателят  за услуга - временно да се грижи за Алис. Скоро става ясно, че двамата ще трябва да прекарат заедно по-дълго време, отколкото са очаквали, обикаляйки Европа в търсене на бабата на Алис…

Роман Балаян представяме с „Грешка в диагнозата“.
Най-новият филм на украинския режисьор разказва за опитния хирург Алекс, който допуска грешка в диагнозата на седемгодишния си кръщелник. След смъртта на момчето, покрусеният доктор подава оставка. Събитията се развиват по удивителен начин и се превръщат в зашеметяваща история за това как една грешна диагноза, не само от медицинска гледна точка, може да усложни и поквари живота, но и да донесе блаженство от просветлението…

* * * 
Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство e съвместна инициатива на Столична община и Международния филмов фестивал София Филм Фест. Тя се връчва за първи път през 2005 година от кмета на София, под чийто патронаж се провежда фестивалът. До днес 56 личности от световното и българското кино са удостоени с тази престижна награда. Плакетът е дело на прочутия български скулптор Георги Чапкънов – Чапа и представлява образ на неговата статуя на Света София, която украсява центъра на нашата столица.

София Филм Фест се осъществява с подкрепата на Столична община.

Очакваме Ви на #КИНО * #25SofiaIFF