28
Jan
2021

Обсебваща любов в най-новия филм на Лили Хорват и чаровно музикално пътешествие из френската провинция – за романтичните киномани на 25-ия София Филм Фест

Със своя дебютен филм „Дете за сряда“, с призове в Карлови Вари, Колката, Котбус, Лили Хорват е откритие на София Мийтингс. Премиерата на най-новия филм на младата унгарска режисьорка „Подготовка да бъдем заедно неопределен период от време“ беше в програмата „Венециански дни“ на престижния и най-стар филмов форум в света през септември 2020. След овациите от Венеция, Торонто, Варшава, Бусан, Солун, филмът пристига и в рубриката „Калейдоскоп“ на 25-тия София Филм Фест.

Мелодраматичната романтична история разказва за тоталното увлечение на 40-годишната Марта, която се влюбва в колегата си Янош по време на професионална конференция в Ню Йорк. Тя оставя блестящата си кариера на неврохируг в САЩ и се връща в Будапеща, за да започне нов живот. Идеята, че именно Янош е мъжът на мечтите й я обсебва до такава степен, че тя прекъсва връзките си с работата и приятелите си, ала при новата им среща на родна земя обектът на нейните въжделения твърди, че двамата не се познават. Възможно ли е историята да се е развивала само във въображението на Марта?...

Действието във филма размива границите между мечти и реалност, диалогът е лаконично използван – най-вече при необходимост да бъде освободено известно количество напрежение, което на моменти е толкова интензивно, че зрителите едва поемат дъх. „Имаше сериозен кастинг за ролята на главната героиня, - споделя Лили Хорват. – Търсех актриса, която да бъде силна и същевременно крехка. Когато за първи път срещнах Наташа Щорк, незабавно почувствах, че тя притежава тази специална двойнственост в себе си и че има много богат вътрешен свят. Тя е не само красива, но и много интелигентна жена, а това беше много важно, защото все пак трябваше да влезе в ролята на неврохирург.

* * *
Пътешествие сред великолепна френска природа, представено с много топлота и специфично британско чувство за хумор – какво повече е нужно за премиера в рубриката „Големите майстори“ на СФФ?! „Мъжът с шапката“ е дело на ветерана-документалист Джон-Пол Дейвидсън (работил по пътеписи с Майкъл Пейлин и Стивън Фрай), а негов партньор в тази творческа авантюра е композиторът Стивън Уорбек, носител на „Оскар“ за работата си по „Влюбеният Шекспир“ и дебютант в ролята на сценарист и режисьор. Опитният Киарън Хиндс е в ролята на любителя на шапки, който неволно става свидетел на престъпна дейност и бързо решава да избяга с малката си кола, преследван по петите от петима не много умни мъже.

Така започва един увлекателен „road movie“ – живописна одисея във френската провинция, в която участват местни жители, превърнали се в интересни персонажи, както и спомен за изгубена любов… Част от сцените са изпълнени с любопитни, доста сюрреалистични детайли, както и с много музика. „Мъжът с шапката“ е филм, който събужда известна меланхолия, но също и усмивки у публиката, която живее с емоциите на героя по неговия път и с копнежа му по спомените за хора, които вече не присъстват в живота му. Важно е да се спомене и фактът, че самият Стивън Фрай, прочут като едно от националните съкровища на Великобритания, определя филма като „великолепен - забавен, чаровен и наистина прекрасен!

Очакваме Ви на #КИНО * #25SofiaIFF