25
Apr
2020

ПРЕДСТАВИ СИ

Дневник на 24-тия София Филм Фест

Ден 14, сряда


ИНТРОДУКЦИЯ


Здравейте,

В днешния Ден 14 от въображаемия Дневник на 24-тия София Филм Фест представяме с видеообръщения от авторите два български филма – „Можеш ли да убиваш“ на един от доайените на българското кино Иван Ничев и дебютът на Никола БозаджиевШибил“ по произведението на Йордан Йовков. Информация ще получите и за две от най-очакваните заглавия на фестивала – „Мъртвите не умират“ на Джим Джармуш и „Семейна романтика ООД“ на Вернер Херцог.

В днешния ден на нашето онлайн издание за първи път ще представим късометражен филм, който е бил в програмата на София Филм Фест. Подкрепата на българското късометражно кино е кауза на фестивала. Свързва се основно с Наградата Джеймисън за български късометражен филм. Благодарим на Джеймисън за заряда, който даде на толкова млади хора, да мечтаят чрез киното! Чрез този конкурс и наградата с парично измерение бяха създадени много филми от талантливи автори в България. В следващите ни онлайн издания ще ви представим победители и участници в конкурса за Наградата Джеймисън. Днес ще имате удоволствието да гледате късометражния филм „Ритуалът“ на Надежда Косева. Той е част от омнибус филма „Поколение – изгубени и намерени“. Филм-мечта, който постави на картата едни от най-талантливите режисьори на новото европейско кино. Сред тях са Кристиан Мунджиу (носител на „Златна палма“ от Кан), Ясмила Збанич (носител на „Златна мечка“ от Берлин), Корнел Мундруцо (спечелил наградата „Особен поглед“ в Кан и участник 3 пъти в основния конкурс там), Стефан Арсениевич (със „Златна мечка“ за късометражен филм от Берлин и участие с филмите си на най-големите световни фестивали), феноменалният естонски аниматор Майт Лаас и българката Надежда Косева (филмът й „Ирина“ е носител на 20 международни награди и номинация за Наградата на Европейската филмова академия за дебют). Филмът се създаде по идея и с вдъхновението на Николай Никитин (програматор на Берлинале за 12 години) и с основен продуцент Херберт Шверинг (Coin Film). Филмът откри през 2005 Форумът на младото кино в Берлин. За нас като фестивал и копродуцент на „Поколение“, „Ритуалът“ е знаков филм. С удоволствие го споделяме с вас! И със специално видео от Надя Косева.

Със снимки ще си припомним връчването на Наградата на София на Йос Стелинг, представяне на филми от Нана Джорджадзе, Андрей Паунов и Боби Десподов, Адина Пинтилие и екипа на носителя на „Златна мечка“ от Берлин – „Не ме докосвай“. В ден сряда Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ забавляваха екипа и гостите на 16-ия СФФ във Фестивалния център.

Представяме и първа част от специалния мастер клас в Дома на киното с култовия независим американски режисьор Ейбъл Ферара.

На Ден 14, сряда, на 24-тия СФФ са програмирани 20 филма.

Ще ги видим!

Ваш,
Стефан Китанов – Кита
Директор на СФФ


НОВО БЪЛГАРСКО ИГРАЛНО КИНО: МОЖЕШ ЛИ ДА УБИВАШ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "МОЖЕШ ЛИ ДА УБИВАШ" на сайта на София Филм Фест.

mozesh-li-da-ubivash-2019.jpg


НОВО БЪЛГАРСКО ИГРАЛНО КИНО: ШИБИЛ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ШИБИЛ" на сайта на София Филм Фест.
shibil_poster_bg.jpg


СФФ КЪСОМЕТРАЖНО КИНО: РИТУАЛЪТ


В новата ни платформа с удоволствие споделяме знакови късометражни филми, които са участвали в програмата на София Филм Фест през годините, включително състезавали се за Наградата Джеймисън за български късометражен филм. Днес споделяме с вас филма на Надежда КосеваРитуалът“ по сценарий на Надя и Георги ГосподиновПрез 2019 румънският режисьор Кристиан Мунджиу, носител на „Златна палма“ от Кан за филма си „4 месеца, 3 седмици и 2 дни“, покани голяма част от режисьорите и продуцентите на „Поколение – изгубени и намерени“ в Букурещ по случай 15-годишнината от премиерата му.


Lost-and-Found_reunion_2019_02.jpg

(от ляво на дясно) втори ред - Мирослав Могорович, Стефан Китанов, Майт Лаас и Ясмила Збанич; първи ред - Стефан Арсениевич, Кристиян Мунджиу, Надежда Косева, Виктория Петрани и Николай Никитин.


Lost-and-Found_reunion_2019_01.jpg

(от ляво на дясно) Николай Никитин, Стефан Арсениевич, Виктория Петрани, Кристиян Мунджиу, Надежда Косева, Ясмила Збанич, Майт Лаас и Стефан Китанов.


The Ritual from Front Film on Vimeo.


ФИЛМ НА ДЕНЯ: МЪРТВИТЕ НЕ УМИРАТ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "МЪРТВИТЕ НЕ УМИРАТ" на сайта на София Филм Фест.ФИЛМ НА ДЕНЯ: СЕМЕЙНА РОМАНТИКА ООД


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "СЕМЕЙНА РОМАНТИКА ООД" на сайта на София Филм Фест.СНИМКА НА ТОЗИ ДЕН ПРЕДИ ГОДИНИ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


DSC00740_SFF_13-03.jpg

На 13 март 2013, сряда, прочутият нидерландски режисьор Йос Стелинг получи Наградата на София за своя принос към изкуството на киното.


DSC00702_SFF_13-03.jpg

На 13 март 2013, сряда, селекционерите на Документалния конкурс Андрей Паунов и Борис Десподов представиха филма "Пънкарски синдром" пред публиката в "Червената къща".


_MG_8509.jpg

На 11 март 2015, сряда, грузинската режисьорка Нана Джорджадзе представи своя филм "Русалке моя, моя Лорелай" пред фестивалната публика в кино "Люмиер Лидл".


_URQ2625.JPG

На 14 март 2018, сряда, беше специалната премиера на филма "Не ме докосвай", носител на "Златна мечка" от Берлинале 2018, участник в Балканския конкурс на 22-рия СФФ. "Не ме докосвай" е копродукция между Румъния, Германия, Чехия, България (ко-продуценти "Агитпроп") и Франция, и бе представен от неговата режисьорка Адина Пинтилие, българската копродуцентка Мартичка Божилова, актрисата Ирмена Чичикова и голяма част от екипа на филма.


IMG_2004.JPG


IMG_2066.JPG

Сред най-любимите фестивални моменти е и срещата с музиката!
На 14 март 2012, сряда, Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" изпълниха с емоции и настроение зала Matti'D, а снимката с доброволците на фестивала е наистина страхотна!


МАСТЕР КЛАС НА ЕЙБЪЛ ФЕРАРА - част I


На 18 март 2018 в Cush Bar на Дома на киното беше проведен първия мастер клас на култовия независим американски режисьор Ейбъл Ферара.


МУЗИКАЛEН ПОЗДРАВ НА ДЕНЯ ОТ СФФФЕСТИВАЛНИЯТ ТРЕЙЛЪРloga_web.png