08
May
2020

ПРЕДСТАВИ СИ

Дневник на 24-тия София Филм Фест

Ден 15, четвъртък


ИНТРОДУКЦИЯ


Здравейте,

В Ден 15 отново ще представим два български игрални филма от последната година. Дебютният игрален пълнометражен филм „Котка в стената“ на Мина Милева и Весела Казакова стартира от Локарно 2019 и имаше успешен фестивален път по целия свят. „Завръщане“ на Ники Илиев е един от 8-те български независими филма в програмата на 24-тия СФФ, създаден без държавна подкрепа, и превърнал се в бокс-офис хит на изминалата година. В програмата на днешния ден е и премиерата на документалния филм на Любомир ХалачевИстория за хора, птици и други чудеса“ за гениалния български писател Йордан Радичков.

Ще представим още "За безкрайността" на Рой Андершон, "Династията Пиер Карден" на П. Дейвид Ебърсол и Тод Хюс, "Примамливото отвъдно" на Атом Егоян, "Езерото на дивата гъска" на Дяо Инан, "Атлантида" на Валентин Васянович.

Късометражният филм на днешния Ден 15 от нашия виртуален дневник е „Живот със София“ на Светла Цоцоркова. Филмът спечели Наградата Джеймисън през 2004 и от София бе селектиран за участие в „Седмица на критиката“ в Кан.

Ще си припомним със снимки и пълни зали при представянето в ден четвъртък на СФФ на филмите "Проектът Флорида" на Шон Бейкър, "Прасето" на Драго Шолев, "Татко снима мръсни филми" на Йордан Тодоров, "Жалейка" на Елица Петкова.

Представяме ви и втора част от специалния мастер клас в Дома на киното с култовия независим американски режисьор Ейбъл Ферара

Музикалният поздрав на деня е песента "Клетва" на носителя на Наградата на София на 23-тия СФФ и основател на любимата на поколения българска рок-група Щурците - Кирил Маричков. С включването си във филма на Иван Андонов "Вчера", "Клетва" е сред най-успешните песни в историята на българското кино.

На Ден 15, четвъртък, на 24-тия СФФ са програмирани 16 филма.

Ще ги видим!

Ваш,
Стефан Китанов – Кита
Директор на СФФ


НОВО БЪЛГАРСКО ИГРАЛНО КИНО: КОТКА В СТЕНАТА


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "КОТКА В СТЕНАТА" на сайта на София Филм Фест.НОВО БЪЛГАРСКО ИГРАЛНО КИНО: ЗАВРЪЩАНЕ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ЗАВРЪЩАНЕ" на сайта на София Филм Фест.
НОВО БЪЛГАРСКО ДОКУМЕНТАЛНО КИНО:

ИСТОРИИ ЗА ПТИЦИ, ХОРА И ДРУГИ ЧУДЕСА


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ИСТОРИИ ЗА ПТИЦИ, ХОРА И ДРУГИ ЧУДЕСА" на сайта на София Филм Фест.
Pl-Radichkov-nov-web.jpg


SIFF SHORTS: ЖИВОТ СЪС СОФИЯ


Представяме ви късометражният филм "Живот със София" на Светла Цоцоркова, носител на Наградата Джеймисън за български късометражен филм през 2004. Това е второто издание на конкурса, стартирал през 2003 като партньорство между София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey.


Svetla-Tsotsorkova-Sancho-Jerry-Schatzberg_sm.jpg

Актьорът Самуел Финци, член на журито на 8-ия СФФ, връчва Наградата Джеймисън на Светла Цоцоркова. Вляво е специалният гост на фестивала - американският режисьор Джери Шацбърг.


Svetla-Tsotsorkova-Kita_sm.jpg


Svetla-Tsotsorkova_sm.jpg"Живот със София" / "Life with Sofia" from Art Fest on Vimeo.


ФИЛМ НА ДЕНЯ: ЗА БЕЗКРАЙНОСТТА


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ЗА БЕЗКРАЙНОСТТА" на сайта на София Филм Фест.ФИЛМ НА ДЕНЯ: ДИНАСТИЯТА ПИЕР КАРДЕН


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ДИНАСТИЯТА ПИЕР КАРДЕН" на сайта на София Филм Фест.Традицията за среща с интригуващи филми, посветени на модата през годините, продължава в партньорство с Vogue Vision - Митко Дамов и с дългогодишните ни партньори Domaine Boyar. През 2019 година заедно представихме документалния филм на Деян Парушев "Вечна красота" (Китай-Франция), а домакини на специалната Fashion Gala бяха City Stage.


_URQ8660.JPG

Елина Спасова (Domaine Boyar), Митко Дамов (Vogue Vision), Мира Сталева (СФФ)


_URQ8553.JPG


_URQ8767.JPG


_URQ8806.JPG


_URQ8851.JPG


_URQ8899.JPG


ФИЛМ НА ДЕНЯ: ПРИМАМЛИВОТО ОТВЪДНО


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ПРИМАМЛИВОТО ОТВЪДНО" на сайта на София Филм Фест.ФИЛМ НА ДЕНЯ: ЕЗЕРОТО НА ДИВАТА ГЪСКА


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ЕЗЕРОТО НА ДИВАТА ГЪСКА" на сайта на София Филм Фест.ФИЛМ НА ДЕНЯ: АТЛАНТИДА


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "АТЛАНТИДА" на сайта на София Филм Фест.СНИМКА НА ТОЗИ ДЕН ПРЕДИ ГОДИНИ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


IMG_2246.JPG


IMG_2255.JPG

На 15 март 2012, четвъртък, във Военния клуб беше представен документалният филм "Татко снима мръсни филми" на режисьора Йордан Тодоров и продуцента Мартичка Божилова.


SeanM_SvT_SvD_G8_sm.jpg

На 12 март 2015, четвъртък, уловихме "в крачка" журито за документално кино на 19-ия СФФ - Шон Макалистър (Великобритания), Светослав Драганов (България), Светла Търнин (Канада) на българската премиера на наградения с "Оскар" филм "Citizenfour", режисиран от Лаура Поитрас.


IMG_4806.JPG


IMG_4807.JPG

На 17 март 2016, четвъртък, беше премиерата на филма "Жалейка" (Германия) на режисьорката Елица Петкова в основната конкурсна програма на фестивала. Няколко дни по-късно "Жалейка" получи Голямата награда "София - Град на киното" за най-добър филм на 20-ия СФФ.


OOG_8901.JPG


OOG_9095.JPG


OOG_9181.JPG

На 15 март 2018, четвъртък, американският режисьор Шон Бейкър представи своя филм "Проектът "Флорида" пред изпълнената с почитатели зала на Кино Люмиер Лидл.


IMG_0118.JPG


IMG_0212.JPG

На 14 март 2019, четвъртък, беше премиерата на новия игрален филм "Прасето" на режисьора Драго Шолев. Филмът беше удостоен с три награди на 23-тия СФФ - специална награда на журито в Международния конкурс, приза за най-добър български игрален филм, както и наградата на ФИПРЕССИ.


МАСТЕР КЛАС НА ЕЙБЪЛ ФЕРАРА - част II


На 19 март 2018 в Cush Bar на Дома на киното беше проведен втори мастер клас на култовия независим американски режисьор Ейбъл Ферара.МУЗИКАЛEН ПОЗДРАВ НА ДЕНЯ ОТ СФФ


Представяме ви три изпълнения на песента "Клетва" - от филма "Вчера", от концерт на Щурците и на "Фондацията" със Софийската филхармония.

ФЕСТИВАЛНИЯТ ТРЕЙЛЪРloga_web.png