16
May
2020

ПРЕДСТАВИ СИ

Дневник на 24-тия София Филм Фест

Ден 16, петък


КШИЩОФ ЗАНУСИ: СФФ със сигурност е най-успешният

културен форум за филмовите дейци в региона


Един от големите приятели на София Филм Фест, знаменитият полски режисьор Кшищоф Зануси, отправи лично послание към фестивала, София и България.ИНТРОДУКЦИЯ


Здравейте,

В петък, Ден 16 на въображаемия дневник на 24-тия София Филм Фест, Ви предлагаме специалното видеообръщение на легендата на полското и световното кино и носител на Наградата на София, режисьорът Кшищоф Зануси.

От програмата на деня представяме още един филм от рубриката „Ново българско игрално кино“ – „Диви и щастливи“ на Мартин Макариев. Филмът е независима продукция без държавна подкрепа и през 2019 е най-гледаният български филм. С видеопослание го представя продуцентът и актьорът Александър Сано.

За трети път ще предложим късометражно кино от минали издания на СФФ. В днешния Ден 16 сме избрали два филма на Драго Шолев – „Преди живота, след смъртта“, спечелил Наградата Джеймисън през 2005 и селектиран в „Седмица на критиката“ в Кан след това, и „Трябва да ти кажа нещо“.

Сред останалите филми на деня са шедьовърът на Федерико ФелиниСладък живот“, с което почитаме маестрото и 100-годишнината от рождението му, дебютът на Аки КаурисмакиПрестъпление и наказание“, „Отворена врата“ на Флоренц Папас от Балканския конкурс, „Прати ме в облаците“ на Конкон Тен от Международния конкурс и „Бащите на хардкора“ на Йън Макфарланд.

Машината на времето ще ни върне в ден петък на минали издания на СФФ със снимки от представянето на „Източни пиеси“ на Камен Калев, „Запечатани мигове“ и връчване Наградата на София на големия шведски режисьор Ян Троел, представяне на режисьорската версия на „Тенекиеният барабан“ и раздаване на автографи от носителя на "Оскар" и "Златна палма" режисьор Фолкер Шльондорф, представяне на филмите „В къщата“ на Франсоа Озон от актьора Енрст Юмхауер и „Падаща звезда“ от режисьора му Луис Миняро, член на журито на 24-тия София Филм Фест. Ще видим знаменитата Агнешка Холанд при първата й визита на СФФ през 2017, в компанията на Кшищоф Зануси, както и Павел Павликовски с билета-кен на СФФ преди да представи „Студена война“. Ще си припомним премиерата на „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов, спечелил наградата на публиката на СФФ през 2019. Със снимка ще си припомним и журито на 16-ия СФФ през 2012 - Дейвид Макензи (председател), Марк Баше, Драго Шолев, Ваня Щерева и Ян Цвиткович.

Специалният гост на днешния 16-и брой на Дневника е италианската режисьорка Аличе Рорвахер, която в ден петък през 2015 представи своя филм „Чудесата“ в памет на приятеля на СФФ и Кита Карл Баумгартнер – Бауми.

Музикалният поздрав на деня е от актьора, режисьор и музикант Иван Юруков, който ни представя песента „Тъмна земя“ по текст на Димитър Воев и в изпълнение на Иван Юруков, Стоян Младенов, Николай Димитров, Милен Апостолов.

На Ден 16, петък, на 24-тия СФФ са програмирани 14 филма.

Ще ги видим!

Ваш,
Стефан Китанов – Кита
Директор на СФФ


НОВО БЪЛГАРСКО ИГРАЛНО КИНО: ДИВИ И ЩАСТЛИВИ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ДИВИ И ЩАСТЛИВИ" на сайта на София Филм Фест.
SIFF SHORTS: ПРЕДИ ЖИВОТА, СЛЕД СМЪРТТА

& ТРЯБВА ДА ТИ КАЖА НЕЩО


През 2005 режисьорът Драго Шолев спечели третия конкурс за Наградата Джеймисън с късометражния си филм "Преди живота, след смъртта". След София филмът участва в "Седмица на критиката" в Кан. Драго е участвал с всичките си късометражни и игрални филми в програмите на София Филм Фест през годините. Днес имаме удоволствието да ви представим късометражните "Преди живота, след смъртта" и "Трябва да ти кажа нещо".


Before Life, After death/Преди живота, след смъртта from Drago Sholev on Vimeo.


Трябва да ти кажа нещо/I have something to tell you from Drago Sholev on Vimeo.


ФИЛМ НА ДЕНЯ: СЛАДЪК ЖИВОТ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "СЛАДЪК ЖИВОТ" на сайта на София Филм Фест.
ФИЛМ НА ДЕНЯ: ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НАКАЗАНИЕ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НАКАЗАНИЕ" на сайта на София Филм Фест.ФИЛМ НА ДЕНЯ: ОТВОРЕНА ВРАТА


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ОТВОРЕНА ВРАТА" на сайта на София Филм Фест.ФИЛМ НА ДЕНЯ: ПРАТИ МЕ В ОБЛАЦИТЕ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ПРАТИ МЕ В ОБЛАЦИТЕ" на сайта на София Филм Фест.ФИЛМ НА ДЕНЯ: БАЩИТЕ НА ХАРДКОРА


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "БАЩИТЕ НА ХАРДКОРА" на сайта на София Филм Фест.СНИМКА НА ТОЗИ ДЕН ПРЕДИ ГОДИНИ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


dom12-0020.JPG


dom12-0024.JPG

На 15 март 2010, петък, в Дома на киното беше премиерата на "Източни пиеси", дебютния филм на Камен Калев. Представен в програмата на София Мийтингс 2008, световната премиера на филма бе в Петнайседневката на режисьорите в Кан през 2009, след което триумфира по целия свят. Международното жури на 14-ия СФФ му присъди награда - почетен диплом, а филмът спечели и приза за най-добър български игрален филм.


IMG_5569-84.jpg


qn-troel.jpg

На 15 март 2010, петък, шведският режисьор Ян Троел получи Наградата на София за своя принос към изкуството на киното и представи своя филм "Запечатани мигове".VSh-2.JPG


VSh-3.JPG

На 11 март 2011, петък, в програмата на СФФ беше представена режисьорската версия на "Тенекиеният барабан" и почитателите на легендарния немски режисьор Фолкер Шльондорф имаха възможност да се срещнат с него в специално "Интервю с автограф". Автографите си режисьорът раздаваше на издадената от "Колибри" негова книга "Светлина, сянка и движение. Моят живот и моите филми".


Jury_2012-1.JPG

На 16 март 2012, петък, в Дома на киното беше журито на международния конкурс на 16-ия СФФ - продуцентът Марк Баше (Франция), режисьорът Ян Цвиткович (Словения), актрисата, музикант и писател Ваня Щерева (България), режисьорите Дейвид Макензи (Великобритания) и Драгомир Шолев (България).


DSC00849_SFF_14-03.jpg

На 15 март 2013, петък, младият актьор Ернст Юмхауер представи пред фестивалната публика в Зала 1 на НДК филма "В къщата" на майстора-режисьор Франсоа Озон. 


_MG_7193.jpg

На 14 март 2014, петък, испанският режисьор Луис Миняро, който е член на международното жури на 24-тия СФФ, представи в Дома на киното своя филм "Падаща звезда".


_T1A5492.jpg


_T1A5504.jpg


Agn_Zanussi-2.jpg

На 17 март 2017, петък, двама легендарни полски режисьори бяха заедно пред българската фестивална публика - Агнешка Холанд и Кшищоф Зануси, за да представят филма на Холанд "Следи".


PPavlikovski_2019.jpg

На 15 март 2019, петък, посрещнахме полския режисьор Павел Павликовски с нашите специални БИЛЕТИ за КИНО в КЕН.


A-Pic-With-Yuki-2.JPG


A-Pic-With-Yuki-1.JPG


A-Pic-With-Yuki-3.JPG

На 15 март 2019, петък, беше премиерата на българския игрален филм "Снимка с Юки", на режисьора Лъчезар Аврамов, по сценарий на Димитър Стоянович, с участието на Руши Видинлиев, Серафим Тодоров и Димитър Маринов, продуциран от братя Чучкови. Филмът беше удостоен с наградата на публиката на 23-тия СФФ.


СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ: АЛИЧЕ РОРВАХЕР


Аличе Рорвахер е родена през 1981 година във Фиезоле. Учи в Торино и Лисабон. Работила е в документалното кино като монтажист и режисьор. Първият й игрален филм „Corpo celeste” е представен през 2011 година в Кан и получава номинация за „Златна камера”, а след това участва в 15 авторитетни фестивала по света. Пътят на "Чудесата" ("Le Meraviglie") е подобен – след Голямата награда на журито в Кан следват Карлови Вари, Рио де Жанейро, Ню Йорк, Лондон, Сао Пауло – над 30 филмови форума в цял свят. През 2018 Аличе участва отново в основния конкурс в Кан с филма си "Щастливия Лазаро".

В петък, 13 март 2015, Аличе Рорвахер представи филма си "Чудесата" пред фестивалната публика в София на специална прожекция, посветена на паметта на големия ни приятел, продуцента Карл Баумгартнер – Бауми, който си отиде преждевременно от този свят два месеца преди премиерата. Дъщеря му Мартина Баумгартнер получи Наградата на София за приноса на своя легендарен баща към изкуството на киното.

Представяме ви също интервю с Аличе Рорвахер.


_VIK2774.jpg

Мартина Баумгартнер с Наградата на София в памет на баща й - големият продуцент Карл Баумгартнер - Бауми.


_VIK2791.jpg

Аличе Рорвахер пред публиката на кино Люмиер Лидл.МУЗИКАЛEН ПОЗДРАВ НА ДЕНЯ ОТ СФФ


Тъмна земя” е запис по време на музикалния пърформанс “Част от колекция”, по текстове на Димитър Воев от книгата “Поздравѝ от мен Боговете”.

Изпълняват Иван Юруков, Стоян Младенов, Николай Димитров, Милен Апостолов.


ТЪМНА ЗЕМЯ from IvanYu on Vimeo.


ФЕСТИВАЛНИЯТ ТРЕЙЛЪРloga_web.png