06
Apr
2020

ПРЕДСТАВИ СИ

Дневник на 24-тия София Филм Фест

Ден 10, събота


ИНТРОДУКЦИЯ


Здравейте,

Ден 10 на София Филм Фест обикновено е най-натовареният. Това е вторият ден на София Мийтингс, в който се правят много срещи между над 250 кинопрофесионалисти от цяла Европа, гледат се филми в незавършен вид, има панели, уъркшопи, дискусии. На този ден, събота, повечето от филмите в основните кина се представят от техните автори. Вечерта обикновено е церемонията по награждаване, която за тазгодишния месец март е по изключение в петък. А за капак късно вечерта е Големият купон за закриването на София Мийтингс и основните фестивални дати с 2-3-часово рок-изпълнение на Фестивалния бенд. Това трябваше да се случи в City Stage на 21.03.2020. Ще го бъде – друга събота на тази 2020 година.

И тъй като споменаваме дати и периоди, ще отбележа, че преместихме отново датата на откриване на 24-тия София Филм Фест - за 24 септември 2020. Да се надяваме, че ще можем да открием на тази дата и да гледаме световно кино заедно с неговите автори, в киносалони и без страх. Защото това е смисълът на кинофестивалите. Хората да се срещат и вълнуват от магията на изкуство №7 – КИНОТО!

Но да се върнем към Ден 10 на 24-тия СФФ. Сред филмите на деня са „Шарлатан“ на Агнешка Холанд. Представя го с видео копродуцентът му Майк Дауни, който е и председател на Борда на Европейската филмова академия - позиция, на която бе самата Холанд в продължение на 6 години. Агнешка Холанд ще получи специалната награда ФИПРЕССИ 95 Платиниум за своя славен и безкомпромисен път в киното. Досега тази награда е връчвана в София на Бела Тар, Илдико Енеди, Горан Паскалевич, Биле Аугуст. С видеа се представят филмите „Ина де Ярд“ от режисьора Питър Уебър и „Свирукащите“ – от продуцента Джим Старк. Ще представим и филма на друг член на журито – Луис Миняро - „Не ме обичай“, в който една от главните роли има нашия приятел – актрисата Лола Дуеняс.

Със снимки ще си спомним гостуванията на Хю Хъдсън, Бен Крос, Александър Миндадзе, Стас Намин, Фридрик Тор Фридриксон, Ейбъл Ферара, Кирил Маричков, Агнешка Холанд. А ще може да видим и първа част на разговора с 1/6 от Монти Пайтън – невероятният Тери Гилиъм. Всички те са били на София Филм Фест в Ден 10, събота.

Това, което отличава СФФ от другите фестивали по света, е, че си има рок-група, с която поздравява гостите на този особен Ден 10. "Невероятната история на Фестивалния бенд на София Филм Фест" е разказана малко по-нататък в този повече музикален, отколкото филмов брой на нашия онлайн дневник. Ще видите и чуете малко познати неща, които са част от пътя, по който минаха СФФ и Домът на киното от началото на 90-те години. В основата на Фестивалния бенд са Кита (Стефан Китанов) и Пешето (Петър Георгиев). В периода 1990-1992 свирихме по улиците и подлезите на София. После, след като се издигнах в обществото като директор на Дома на киното, в началото на май 1992, почнахме да свирим в първия софийски рок-клуб – „Red Lion“ на ул. „Света София“. Фестивалният бенд е бил в различни формации през годините. Ще разберете кои са били членове от текста.

В света на киното Фестивалният бенд е известен като групата на тримата стефановци, фестивални директориКитанов (София), Лаудин (Варшава) и Ухрик (Прага). Дори „Варайъти“ отрази един от нашите гигове със статия, а групата се споменава и в знаменитата статия на „Варайъти“ от 2007, за 50-те топ фестивала в света за филмовата индустрия, сред които е и София. С Лаудин и Ухрик свирим от 2004 година. Ще бъдем и на Ден 10-ти заедно с „Делта Рустърс“ и много приятели, участници с филми на СФФ и български музиканти. Специални видеопослания, в които има и музика, отправят в този брой Кита, Пешето, Стефан Лаудин, Стефан Ухрик, Ангел Каспарянов, Димитър Василев – Нуфри, Антон Серкеджиев.

Enjoy!

На 10-тия ден на 24-тия СФФ са програмирани 21 филма. Ще ги видим!

Ваш,
Стефан Китанов – Кита
Директор на СФФ


ГАЛА ПРОЖЕКЦИЯ НА ДЕНЯ: ШАРЛАТАН


На 10-тия ден на СФФ, събота, се връчва Наградата ФИПРЕССИ 95 Платиниум на именитата полска режисьорка Агнешка Холанд, след което ще се прожектира най-новият й филм „Шарлатан“.


Agn_FIPRESCi_smAward.jpg


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ШАРЛАТАН" на сайта на София Филм Фест.
ФИЛМ НА ДЕНЯ: ИНА ДЕ ЯРД


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ИНА ДЕ ЯРД" на сайта на София Филм Фест.
ФИЛМ НА ДЕНЯ: СВИРУКАЩИТЕ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "СВИРУКАЩИТЕ" на сайта на София Филм Фест.
ФИЛМ НА ДЕНЯ: НЕ МЕ ОБИЧАЙ


Режисьор на „Не ме обичай“ е известният испански продуцент Луис Миняро, член на Международното жури за първи и втори филми на 24-тия СФФ. В една от главните роли е испанската актриса Лола Дуеняс, позната от филма на Педро Алмодовар „Завръщане“ (Volver). Очакваме ги на 24-тия СФФ.


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "НЕ МЕ ОБИЧАЙ" на сайта на София Филм Фест.СНИМКА НА ТОЗИ ДЕН ПРЕДИ ГОДИНИ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


hu_hudson.JPG

На 17 март 2012, събота, Хю Хъдсън получи Наградата на София и заедно с актьора Бен Крос представиха своя легендарен филм "Огнените колесници".


dom-3.JPG

На 12 март 2011, събота, исландският режисьор и продуцент Фридрик Тор Фридриксон, председател на Международното жури на 15-ия СФФ, представи пред фестивалната публика своя филм "Мама Гого".


AlMindadze.JPG

На 17 март 2012, събота, руският режисьор Александър Миндадзе представи своя филм "В събота".


Stas-Namin.JPG

На 16 март 2019, събота, руският музикант, режисьор и продуцент Стас Намин, член на Международното жури на 23-тия СФФ, представи филма "Free to Rock" на режисьора Джим Браун.


Abel-Ferrara_Sofia-Award.jpg

На 17 март 2018, събота, култовият американски режисьор Ейбъл Ферара беше удостоен с Наградата на София и представи своя филм-класика "Кралят на Ню Йорк".


K_Marichkov.jpg

На 16 март 2019, събота, в Дома на киното легендарният български рок-музикант Кирил Маричков се срещна с публика и почитатели в "София - Град на киното: Интервю с автограф".


Nagrada-na-Sofia-na-Stolichnata-Obshtina_za-cialosten-prinos_Agniescka-Holland_2.JPG

На 18 март 2017, събота, полската режисьорка Агнешка Холанд получи Наградата на София, а на 16 март 2019, отново в събота и отново в Зала 1 на НДК, представи своя филм "Мистър Джоунс".


СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


Един от най-специалните гости на СФФ в Ден 10, събота, 19 март 2016, бе режисьорът и 1/6 от Монти Пайтън – Тери Гилиъм. Представяме първа част от интервюто му, състояло се в Дома на киното на този ден.ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: ФЕСТИВАЛНИЯ БЕНД НА СФФ


Представяме ви историята на Фестивалния бенд на СФФ, разказана от Стефан Китанов-Кита и Стефан Лаудин.


Кита и Пешето през май 1992, дни преди Стефан Китанов да стане директор на Дома на киното. На барабанче е датският клоун Луна.


Началото на Рок Филм Фест 1994 с концерт в Летния театър, организиран от Радио „Тангра“ и прожекция в Дома на киното, преди която Кита и Пешето изпяха "Мисис Робинсън".


МУЗИКАЛНИЯТ ПОЗДРАВ НА ФЕСТИВАЛНИЯ БЕНД И СФФ


Това е най-качественият съществуващ видеозапис на концерт на Фестивалния бенд. Предлагаме ви 3 песни от концерта по случай 25-годишния юбилей на Варшавския кинофестивал, състоял се на 16 октомври 2009 в зала Паладиум, Варшава. Режисьор на концерта е известният полски рок-музикант Томек Липински, основател на една от първите полски пънк-рок групи "Тилт" и съосновател на "Brygada Kryzys". Режисьор и монтажист е Гжегош Липйец - Липа. Продуцент - Варшавската филмова фондация.

ФЕСТИВАЛНИЯТ ТРЕЙЛЪРloga_web.png