11
Apr
2020

ПРЕДСТАВИ СИ

Дневник на 24-тия София Филм Фест

Ден 11, неделя


ИНТРОДУКЦИЯ


Здравейте,

Ден 11 е последният фестивален ден с международни гости. Конкурсите вече са приключили. Повечето участници в София Мийтингс са се качили на самолетите или са поели с колите си към граничните пунктове на съседните балкански държави. Въпреки това Ден 11 е много активен откъм прожекции и събития. В този ден е предвиден мастерклас с носителката на Наградата ФИПРЕССИ 95 Платиниум Агнешка Холанд. Много от филмите се представят от техните автори.

В нашия въображаем Дневник в Ден 11 анонсираме филмът на Дорон ЕранПоследният час на г-н Кол“ с лични послания от режисьора, сценариста и автор на едноименната монодрама Джошуа Собол и актьора Охад Шахар. От Канада с видео-обръщение е Ели Йонова, режисьор на документалния филм „Любен и Елена: За любовта към изкуството и изкуството на любовта“. Прожекция този ден има и „Върба“ на Милчо Манчевски. В специалното си обръщение Манчевски посвещава прожекцията на паметта на големия приятел на СФФ, президент на международното жури през 2019, британския продуцент Ник Пауъл. Представяме и един от най-значимите филми на 2019 – „Боядисаната птица“ на Вацлав Мархоул. Специално видеопослание отправя и грузинският режисьор Леван Когуашвили, носител на 3 награди от фестивала за филма си „Срещи на сляпо“.

Със снимки си спомняме за скъпи гости на СФФ, представили свои филми на този Ден 11, неделя, сред които Сергей Соловьов, Анджей Жулавски, Катя Рийман, Джулиано Монталдо, Христо Стоичков, Рупърт Еверет, екипът на филма на „Сутиенът“ на Файт Хелмер… Ще имате удоволствие да съпреживеете още мигове с Тери Гилиъм от неговото „Интервю с автограф“.

Музикалният поздрав е отново на Фестивалния бенд. Концертът в събота вечер на Ден 10 естествено преминава в ранните часове на Ден 11.

На 11-ия ден на 24-тия СФФ са програмирани 24 филма. Ще ги видим!

Ваш,
Стефан Китанов – Кита
Директор на СФФ


ФИЛМ НА ДЕНЯ: ПОСЛЕДНИЯТ ЧАС НА Г-Н КОЛ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ПОСЛЕДНИЯТ ЧАС НА Г-Н КОЛ" на сайта на София Филм Фест.


ФИЛМ НА ДЕНЯ: ЛЮБЕН И ЕЛЕНА


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ЛЮБЕН И ЕЛЕНА: ЗА ЛЮБОВТА КЪМ ИЗКУСТВОТО И ИЗКУСТВОТО НА ЛЮБОВТА" на сайта на София Филм Фест.
ФИЛМ НА ДЕНЯ: ВЪРБА


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ВЪРБА" на сайта на София Филм Фест.
40-x-60-mother-Willow-poster-RGB-portrait_sm.jpg


ФИЛМ НА ДЕНЯ: БОЯДИСАНАТА ПТИЦА


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "БОЯДИСАНАТА ПТИЦА" на сайта на София Филм Фест.ПОЗДРАВ ОТ ПРИЯТЕЛ НА СФФ: ЛЕВАН КОГУАШВИЛИ


Грузинският режисьор Леван Когуашвили спечели 3 награди на СФФ през 2015 за филма си „Срещи на сляпо“. След като се беше прибрал в Тбилиси, още същата нощ му се наложи да се върне в София, за да се качи на 15 март сцената на Зала 1 на НДК и получи лично призовете си.


_MG_7649.JPGСНИМКА НА ТОЗИ ДЕН ПРЕДИ ГОДИНИ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


Solovjov_01.JPG

На 14 март 2010, неделя, легендарният руски режисьор Сергей Соловьов получи Наградата на София и представи своя филм "Анна Каренина".


Zulavski.JPG

На 13 март 2011, неделя, полският режисьор Анджей Жулавски представи своя филм "Обладаване".


Stoichkov_zala1-5.JPG

Stoichkov_zala1-6.JPG

На 18 март 2012, неделя, в Зала 1 на НДК беше представен документалният филм "Стоичков" на режисьора Борислав Колев, а главният герой на филма, звездата на българския и световния футбол Христо Стоичков, подари своя специална фланелка на идола си в българското кино, актьора Иван Иванов.


nemka-5.JPG

На 18 март 2012, неделя, в Дома на киното германската актриса Катя Рийман представи филма "Теория на относителността на любовта" на режисьора Ото Александер Яррайс.


montaldo-20.JPG

На 18 март 2012, неделя, класикът на италианското кино Джулиано Монталдо представи своя филм "Индустриалецът".


REverett-1.JPG

На 19 март 2017, неделя, прочутият актьор Рупърт Еверет се срещна с публиката в специалното "София - Град на киното: Интервю с автограф".


Sutienat_sm.jpg

На 17 март 2019, неделя, беше представен "Сутиенът". На снимката са Стефан Китанов и екипът на филма - Мики Манойлович, Ирмена Чичикова, Франки Уолах, Боряна Маноилова и режисьорът Файт Хелмер.


СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


Представяме ви втората част на епохалното "София - Град на киното: Интервю с автограф" на режисьора и 1/6 от Монти Пайтън – Тери Гилиъм, състояло се на 19 март 2016 в Дома на киното. Първата част е в предишния брой на нашия онлайн дневник, посветен на Ден 10.МУЗИКАЛНИЯТ ПОЗДРАВ НА ФЕСТИВАЛНИЯ БЕНД И СФФ


Предлагаме ви още една песен от концерта на Фестивалния бенд по случай 25-годишния юбилей на Варшавския кинофестивал, състоял се на 16 октомври 2009 в зала Паладиум, Варшава. Режисьор на концерта е известният полски рок-музикант Томек Липински, основател на една от първите полски пънк-рок групи "Тилт" и съосновател на "Brygada Kryzys". Режисьор и монтажист е Гжегош Липйец - Липа. Продуцент - Варшавската филмова фондация.ФЕСТИВАЛНИЯТ ТРЕЙЛЪРloga_web.png